برق کشی ساختمان

خلاصه مراحل برق کاری ساختمان یک طبقه

اگر کار یک ساختمان را به مراحل مختلف تقسیم کنید، روش کار بسیار ساده می شود. به همین منظور مراحل کلی سیم کشی خانه یک طبقه را به صورت گام به گام برای شما آورده ایم تا در ادامه هر قسمت را توضیح دهیم:

 

۱_انتخاب نوع سیستم الکتریکی

۲_تهیه و طراحی نقشه سیم کشی ساختمان

۳_علامت گذاری محل جعبه های برق، پریز و روشنایی روی دیوار و سقف

۴_نصب جعبه های برق روی دیوار

۵_دیوار شیاردار برای عبور لوله ها

۶_لوله کشی

۷_سیم کشی برق ساده

۸_نصب تجهیزات روشنایی

انواع سیستم سیم کشی برق ساختمان

سیم کشی برق  ساختمان یک طبقه را می توان با کمک روش هایی انجام داد که در ادامه به معرفی دقیق هر یک می پردازیم:

برقکاری روکار

اگر تصمیم کابل های برق را از دیوار و سقف عبور دهد، این مدل سیم کشی برق یا سطحی نامیده می شود که برخی آن را ساده ترین سیم کشی ساختمان می دانند.

در این روش برای زیباتر شدن کار، سیم های برق را از کانال عبور می دهیم که روش انجام آن را در کانال کشی سیم کشی اکسپوز توضیح می دهیم.

سیم کشی برق داخلی

در روش سیم کشی برق توکار ساختمان، لازم است در حین ساخت خانه، برق کاری انجام شود، زیرا در این مدل، سیم های برق در داخل لوله های پی وی سی یا لوله های خورشیدی قرار گرفته و وارد شیارهای لوله می شوند.

توضیحاتی که دادیم بیشتر یک تعریف کلی از نحوه ساخت سیم کشی به صورت توکار است، این روش برای چندین مدل در ساختمان قابل اجرا است:

سیم کشی برق داخلی با جعبه توزیع

این روش بیشتر در ساختمان های یک طبقه قدیمی استفاده می شود. به این ترتیب روی هر کلید و خروجی یک جعبه توزیع در ارتفاع کمتری به اندازه 30 سانتی متر از سقف قرار می گیرد. دلیل آن عدم استفاده از این مدل در ساختمان ها به دلیل عیب یابی سخت سیستم سیم کشی به روش توکار با جعبه توزیع است.

سیم کشی برق داخلی با استفاده از جعبه کلید و پریز

در این روش از همان جعبه کلید و پریز به عنوان جعبه توزیع استفاده می شود با این تفاوت که سیم جعبه بزرگتر است تا علاوه بر کلید و پریز، گذرگاه ها نیز داخل آن قرار گیرد. با کمک سیم کشی برق داخلی، تعمیر سیم کشی ساختمان با استفاده از جعبه کلید و پریز آسان تر می شود.

نمودار سیم کشی ساختمان به زبان ساده

مرحله دوم کار مربوط به تهیه نقشه برق ساختمان می باشد. این مرحله پیشرفت در فرآیند سیم کشی ساختمان است. زیرا در نقشه سیم کشی ساختمان تمامی قسمت های مهم تجهیزات مورد استفاده در مدار الکتریکی مشخص شده است و با کمک همین علائم اپراتور می تواند لوله کشی و سیم کشی مورد نیاز را انجام دهد.

تهیه نقشه سیم کشی برق ساختمان جهت قرار دادن باکس، کلید و پریز برق ضروری است. اگر به نرم افزار نقشه کشی دسترسی پیدا کردید، می توانید با یک قلم و کاغذ ساده، یک نمودار سیم کشی بر اساس نوع ساخت ایجاد کنید.

طبق مقررات ملی ساختمان در مبحث سیزدهم، اولاً علائم ترسیمی مورد استفاده در نقشه کشی برق ساختمان باید با استاندارد IEC باشد و ثانیاً در کنار علائم هر یک از تجهیزات الکتریکی میزان انرژی مصرفی و غیره. مشخصات مهم باید ذکر شود.

از جمله قسمت هایی که باید در نقشه برق کاری ساختمان یک طبقه مشخص کنید می توان به محل قرارگیری تجهیزات زیر اشاره کرد:

‌.کمد دیواری

.لگن شستشو

.توالت

.دوش

.بستر

.فر

.سینک ظرفشویی

.ماشین لباسشویی

.ماشین ظرفشویی

در نقشه سیم کشی اصلی ساختمان یک طبقه اصلی علاوه بر تجهیزات ذکر شده در قسمت فوق شامل خطوط تلفن، روشنایی، پریز برق و آنتن می باشد. اما از آنجایی که قرارگیری این قسمت باعث شلوغی نقشه می شود، لازم است برای هر یک نقشه های کارشناسی تهیه شود.

نکات مهم در طراحی پلان نورپردازی ساختمان یک طبقه:

.چیدمان چراغ ها باید به گونه ای باشد که یک چراغ در وسط سقف قرار گیرد.

.لامپ را با استفاده از نقشه قطری با امکانات اتاق روی سقف قرار دهید.

.محل کلید برق نباید پشت درب ورودی یا تجهیزات مورد استفاده در فضا باشد.

.انتخاب جریان نامی کلید، نوع و محل نصب کلید باید بر اساس کاربرد و محل استفاده باشد.

.حداقل فیدر مجاز برای مدار روشنایی 10 آمپر است.

.برای کلیدهای مینیاتوری باید ضریب مجاورت و ضریب کاهش محیط را در نظر گرفت.

پلان پریز برق در ساختمان یک طبقه

با نقشه پریز برق می توان محل قرارگیری تجهیزات برق ساختمان، اتو، لباسشویی، تلویزیون و … را انجام داد. در ادامه با استفاده از این نقشه باید ارتباط پریزها و اتصال آنها با تابلو توزیع برق مشخص شود.

نکات مهم در نقشه پریز برق ساختمان یک طبقه

هر مدار خروجی نباید بیش از 12 پریز مربوط به استفاده عمومی را تغذیه کند.

تمامی پریزهای سه فاز و تک فاز باید مجهز به سیم ارت باشند.

نوع پریزهایی که برای مکان های خانه مانند حمام، سرویس بهداشتی، پارکینگ و حیاط استفاده می شود باید دارای ارت و سرپوش بوده و دارای حفاظ کامل باشد.

حداقل ارتفاع مجاز از کف برای نصب پریز برق 30 سانتی متر می باشد.

برای آشپزخانه و سرویس بهداشتی می توان ارتفاع 110 تا 120 سانتی متر از کف را برای پریز در نظر گرفت.

ارتفاع پریز برق از کابینت آشپزخانه بین 20 تا 30 سانتی متر می باشد.

پریز تلفن و آنتن ساختمان باید در ارتفاع بین 30 تا 40 سانتی متر نصب شود.

ساختمان یک طبقه دارای پارکینگ و حیاط می باشد که ارتفاع استاندارد پریز برق در این مکان ها 110-120 سانتی متر خواهد بود.

ابزار مورد نیاز برای اجرای سیم کشی ساختمان

علاوه بر نقشه کار برق، سیم یا کابل، جعبه فیوز، قوطی و لوله های برق، برای اجرای سیم کشی برق به یک سری ابزار نیاز داریم:

مته چکشی یا چکش و مداد

برای پروژه های سنگین ساختمانی از چکش های دوار برای ایجاد سوراخ و شیار استفاده می شود تا قطر و اندازه شیارها و سوراخ های کف، دیوار و سقف یکسان باشد و کار با سرعت بیشتری انجام شود.

اما اگر قصد سیم کشی ساختمان یک طبقه را دارید، داشتن دریل چکشی یا چکش و مداد برای مبتدیان کافی است.

تیغ فرش

برای کارکرد لوله ها لازم است لوله های پی وی سی یا لوله خرطومی برقی در اندازه های محاسبه شده و مورد نیاز برش داده شود. به همین دلیل تیغ فرش ضروری است.

تراز

تراز کردن جعبه کلید، خروجی و جعبه فیوز یکی از الزامات کاری به منظور حفظ استانداردهای سیم کشی ساختمان است.

رشته رنگی

این ساختمان یک طبقه به نظر شما بزرگ است، اینقدر کلید و پریز، یعنی از ارتفاع کلید و پریز بهتر از رنگ رشته کنار تراز استفاده کنید.

شیلنگ تراز

در ساختمان در حال ساخت که نیاز به کار الکتریکی دارد، سطح زمین معمولاً تراز نیست. در این شرایط می توان از شیلنگ تراز برای تعیین ارتفاع کلیدها و پریزها از کف ساختمان استفاده کرد.

توجه داشته باشید که شلنگ تراز نباید هوا در آن باشد و باید کاملاً آب باشد. در ادامه آموزش سیم کشی برق ساختمان نحوه استفاده از این ابزار در محل کار را بیان کرد.

آموزش برق رسانی ساختمان یک طبقه به زبان ساده

در این قسمت قصد داریم روش سیم کشی ساختمان را از مراحل اولیه عملی کار یعنی از ساخت دیاگرام سیم کشی به زبان ساده و مرحله به مرحله برای شما توضیح دهیم:

الف) تعیین محل نصب قوطی ها

ابتدا با استفاده از شلنگ تراز، ارتفاع سوکت ها را از روی زمین تعیین کنید. این مقدار معمولاً 50 سانتی متر از کف است که 10 سانتی متر آن برای کف و 40 سانتی متر باقی مانده برای نصب پریزهای برق، تلفن و آنتن در نظر گرفته شده است.

اگر طبق نقشه سیم کشی ساختمان که از قبل تهیه کرده اید، محل های نصب پریز و کلید هم تراز نیست، آن را به کمک ریسمان رنگی تراز کنید. اگر همچنان کلیدها و سوکت ها را با یک رشته رنگی تراز می کنید، زمان استفاده از شلنگ تراز است.

استفاده از شیلنگ تراز با کمک دو نفر انجام می شود. به این ترتیب که یک نفر سایز اصلی را با شلنگ نگه می دارد و به تعداد مورد نیاز به فرد ضربه می زند. یعنی آنقدر شلنگ را بالا و پایین می کند که سطح آب دو سر شلنگ یکسان باشد. به این ترتیب سطح آب در انتهای دوم شیلنگ کد ارتفاعی را که با انتهای اول تراز شده است به ما می دهد.

هنگام استفاده از شیلنگ تراز فقط یک نفر انگشت خود را روی شلنگ می گذارد تا آب از آن خارج نشود. اگر هر دو نفر دست به دست هم بدهند، اندازه ها تغییر می کند.

.نصب و راه اندازی جعبه کلید و پریز

پس از اتمام این مرحله باید محل قرارگیری پریزهای تلفن، برق و روشنایی انجام شود و قوطی آنها در جای خود قرار گیرد.

اطمینان حاصل کنید که لبه های جعبه برق با سطح گچ سیاه مطابقت دارد. همچنین فاصله هر قوطی با بعدی می تواند استاندارد باشد تا در هنگام نصب دچار مشکل نشوید. با تراز کردن تصاویر عمودی و افقی بررسی کنید که قوطی ها کاملاً در یک راستا باشند. سپس قوطی ها را با گچ به دیوار ببندید.

ب) لوله گذاری

قسمت بعدی سیم کشی ساختمان لوله کشی است. لوله کشی بخش مهمی از سیم کشی برق است. بهتر است به ازای هر 50 یا 70 متر مربع برای خروجی های چند فاز مختلف بسته به متراژ و وسعت مکان و بر اساس استاندارد یک خط تامین روشنایی در نظر گرفته شود.

 

توصیه ما به شما استفاده از لوله های پی وی سی سایز 13.5 برای لوله کشی و اتصال پریز تلفن و لوله های برق از طریق کف می باشد.

قوانین لوله کشی

از طول لوله و طول سیم برق استفاده کنید.

لوله ها باید از شکستگی و آسیب در امان باشند.

برای لوله کشی مدلی را انتخاب کنید که کمترین زحمت را می طلبد و به سرعت انجام می شود.

لوله کشی روشنایی

لوله کشی روشنایی ساختمان به قسمت های مختلفی تقسیم می شود:

انواع مدل های لوله کشی روشنایی

قبل از انجام لوله کشی روشنایی لازم است مدل لوله کشی در ساختمان بر اساس نقشه مشخص شود.

لوله کشی در ساختمان های دارای سقف کاذب

ساختمانی که برای برق می خواهیم سقف کاذب داشته باشد، روش لوله کشی در چنین ساختمانی بسیار ساده است.

متریال سقف برای لوله کشی ساختمان هایی که سقف کاذب دارند مهم نیست. یعنی سقف کاذب فرقی نمی کند از نوع خرگوشی باشد یا کناف، در هر صورت روش کار به این صورت است:

1.ابتدا باید محل لوله را روی دیوار مشخص کنیم و برای قرار دادن لوله ها روی دیوار مورد نظر تا سقف شیار عمودی ایجاد کنیم.

برای قرار دادن لوله ها روی دیوار مورد نظر تا سقف شیار عمودی تعیین و ایجاد کنید.

2.لوله را از قسمت شیاردار عبور داده و پس از رسیدن به سقف کاذب یک زانویی به سر لوله اضافه می کنیم. سپس لوله مستقیماً از سقف کاذب حرکت می کند تا به محل روشنایی برسد.

3.در آن نقطه دوباره یک زانو به سر لوله متصل می شود تا لوله خم شود و به سمت پایین حرکت کند، یعنی محل کلید یا جعبه توزیع. برای این منظور باید شیار مورد نیاز برای عبور لوله روی دیوار ایجاد شود.

لوله کشی در ساختمان های بدون سقف کاذب

اگر ساختمان یک طبقه ما بدون سقف کاذب باشد، نصب لوله برای ما کمی سخت می شود. به این ترتیب باید لوله برق را به جای عبور از سقف کاذب از طبقه بالا هدایت کرد. اگر در بالای ساختمان طبقه وجود ندارد، باید لوله را از کف پشت بام عبور دهید. به همین دلیل است که می گوییم این روش کمی سخت تر و البته پرهزینه تر است.

روش لوله کشی در ساختمان های بدون سقف کاذب به شرح زیر است:

1.شیار مورد نیاز را روی دیوار ایجاد می کنیم اما پس از رسیدن به سقف، لوله سقفی را بزرگتر از قطر لوله می کنیم تا لوله از سوراخ حرکت کند و به سمت کف طبقه بالا برود.

2.لوله از کف حرکت می کند و پس از رسیدن به قسمت روشنایی سقف نیاز به سوراخکاری دارد.

3.در نهایت، لوله به صورت عمودی از طریق سوراخ روی دیوار سوراخ می شود.

4.لوستر یا لامپ را در وسط سقف قرار دهید، سقف اتاق، پذیرایی و آشپزخانه را سوراخ می کنیم و لوله آرنجی را از سقف آویزان می کنیم.

عبور لوله برق از زیر سقف ساختمان بدون سقف کاذب امکان پذیر نیست زیرا حداکثر گچ روی سقف یک سانتی متر است در حالی که قطر لوله حداقل 3 متر است. بنابراین گچ کار نمی تواند لوله را با گچ بپوشاند.

لوله کشی برای پریزهای برق

لوله کشی پریز برق به دو صورت طبقه بندی می شود:

لوله کشی در  سقف

لوله کشی در کف

پریزهای برق باید در ارتفاع 30 تا 40 سانتی متری از کف نصب شوند. اگر لوله کشی از کف باشد، اندازه لوله مورد استفاده بسیار کمتر خواهد بود. زیرا برای روش انجام این مدل از لوله کشی کافی است لوله برق را 40 سانتی متر پایین تر به سمت کف هدایت کرده و پس از عبور از کف و رسیدن به خروجی بعدی در ساختمان 40 سانتی متر به بالا هدایت شود.

در روش لوله گذاری در سقف حداقل 2.5 متر لوله را تا رسیدن به سقف و روی دیوار ادامه می دهیم به طوری که 2.5 متر از لوله را از حرکت روی سقف و محل کلید روی لوله عبور می دهیم.

 

با نوک انگشت متوجه می شوید که روش کف از نظر لوله های پریز برق بسیار مقرون به صرفه تر از روش سقفی است. زیرا مصرف لوله و سیم کمتر بوده و علاوه بر آن نیاز به شیارکاری کاهش می یابد. در نتیجه هم در زمان و هم در هزینه صرفه جویی می شود.

استثنائات برای لوله کشی پریزهای برق در کف

توجه داشته باشید که در پروژه هایی که از لوله کشی کلید و پریز در کف ساختمان استفاده می کنند نمی توانید شرایط زیر را تعیین کنید:

1.در صورتی که ساختمان مورد نظر در حال ساخت باشد نظارتی وجود ندارد و ممکن است لوله های برق کف ساختمان بر اثر ضربات گچ بری ها و ساختمان های دیگر آسیب ببینند.

2.قرار نیست کف ساختمان بعد از اتمام لوله کشی شود.

3.در صورتی که قصد داریم در بالاترین ساختمان نیز کارهای برقی انجام دهیم.

4.طبق مبحث 13 مقررات ملی ساختمان، نصب لوله های برق در کف اماکنی که احتمال سیلاب آب وجود دارد مانند آشپزخانه، حمام و سرویس بهداشتی ممنوع است.

.سیم کشی

پس از اتمام مراحل لوله کشی نوبت به آموزش سیم کشی ساختمان می رسد. برای این کار باید سیم برق داخل لوله ها قرار داده شود و برای این کار از فنر استفاده می شود.

در برق کاری ساختمان های یک طبقه و کوچک در صورت نبود سیم ارت از دو سیم استفاده می شود. اما اگر سیم ارت وجود داشته باشد، به سه سیم نیاز داریم. سیم زرد همیشه نشان دهنده سیم زمین، سیم آبی همیشه نشان دهنده سیم خنثی و سیم دیگر نشان دهنده سیم فاز است.

اگر سیم یا ارت زرد و سیستم مربوط به آن در ساختمان وجود ندارد، از سیم های آبی استفاده کنید. به این ترتیب از سیم های درجه 1/5 برای سیستم روشنایی و سیم های درجه 2/5 برای پریز استفاده می کنید.

روش برق رسانی ساختمان به شرح زیر است:

1.سر فنردار فنر سیم کشی را داخل آن قرار داده و پس از عبور کامل از لوله از آن طرف لوله خارج می شود.

2.یک سر سیم های آبپاش را با سیم چین جدا کنید و با چسب پد به انتهای فنر خاردار وصل کنید و از کنار فنر بکشید تا از لوله عبور کنند.

3.سیم ها را به اندازه برش دهید و همین مراحل را در سیم کشی برای لوله های دیگر تکرار کنید.

اگر حرکت سیم در داخل لوله دشوار است، کافیست مقداری گریس روی سر فنر بمالید تا حرکت سیم نرم‌تر شود.

.سیم کشی روشنایی

برای سیم کشی روشنایی و کلیدهای دو پل، سه رشته سیم باید از لوله عبور کند. سیم اول خنثی و دو سیم دیگر برای لامپ اول و دوم است.

می توانید رنگ فازها را مثلا سبز و قرمز انتخاب کنید، در این صورت لامپ اول سیم قرمز و لامپ دوم سیم سبز یا بالعکس خواهد بود. دقت داشته باشید که سیم های مربوط به لامپ ها در جهت دیگری قطع نشود.

هنگام سیم کشی ساختمان، هرگز از سیم های دوبل یا خالی در داخل لوله برق استفاده نکنید.

سیم کشی جعبه فیوز

برای کابل یا برق ورودی از فیوز 25 آمپر، برای روشنایی از فیوز 10 آمپر و برای سوکت از فیوز 16 آمپر استفاده کنید.

همیشه یک فیوز 10 و 16 آمپری دیگر را به عنوان پشتیبان در جعبه فیوز نگه دارید.

لوله های ورودی را به جعبه فیوز بچینید و در جای خود محکم کنید.

در مرحله بعد، لوله های داخل جعبه فیوز را به شاخه های خود در ساختمان وصل می کنید.

منبع تغذیه یا پریز برق را برای بارهای پرمصرف مانند ماشین لباسشویی و یخچال در نظر بگیرید.

تاسیسات

با اتمام مرحله نصب، کار سیم کشی ساختمان یک طبقه ما به پایان می رسد.

نصب پریزهای برق

سیم کشی و نصب پریز برق بسیار ساده است و تنها نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که از اتصال محکم آنها مطمئن شوید. با این حال پیشنهاد می کنیم تماشای فیلم نحوه سیم کشی و نصب پریز برق در ساختمان را از دست ندهید.

محل فیلم، نحوه سیم کشی و نصب پریز برق

اما نصب کلیدها یک سری جزئیات دارد:

کلیدهای پل تک پیچ

کلیدهای تک پل دارای تعدادی پیچ به رنگ قرمز یا رنگ متفاوت نسبت به سایر پیچ ها هستند که سیم به این پیچ به صورت منبع تغذیه یا فاز ایجاد می شود.

سیم قرمز کلید فقط اتصال فاز است، یعنی سیم باید همان رنگی باشد که در واقع هست. توجه داشته باشید که رنگ های آبی و زرد نباید به این پیچ وصل شوند. اطلاعات جامع تر در مورد کلیدهای تک پل را در آموزش نحوه سیم کشی کلیدها و پریزهای تک پل بخوانید.

محل فیلم نحوه سیم کشی و نصب کلید برق ساختمان

کلیدهای پل دوتایی

فاکتوری که در مقاله نحوه سیم کشی کلید دوبلکس به آن اشاره کردیم، این نوع کلید قرمز را می توان برای پل اول سیم و برای پل بعدی رنگ دیگری به جز آبی و زرد انتخاب کرد.

ختم سیم در جعبه فیوز

پس از اتمام عملکرد کلید، پریزها و لامپ ها، نوبت به مهمترین کار سیم کشی یعنی پیچاندن سیم ها در داخل جعبه فیوز می رسد.

اگر به جای جعبه فیوز از جعبه توزیع استفاده می کنید، لازم است به کمک ترمینال ها اتصالات را به گونه ای انجام دهید که فاز و صفر به ترمینال ها متصل شده و انشعابات از آن جدا شوند. با انجام این مراحل به جعبه فیوز می رسید که باید در این مکان از سیم های رنگی مختلف ساماندهی شود.

به این ترتیب پوشش سیم های آبی به تصویر کشیده می شود که در انتها طول می کشد و تنها به یک رشته سیم اول تبدیل می شود، به عبارت دیگر سیم اول را می توان به قطع سیم های آبی تعبیر کرد. ، برهنه کنید و انتهای سیم دوم را بگیرید. به آن وصل شوید. این کار را به همین صورت تا آخر بنویسید و در نهایت یک رشته سیم به دست می آید که باید به شبکه اول وصل کنید.

اما در مورد سیم فاز قضیه فرق می کند، به این ترتیب فاز ورودی شبکه را به فیوز 25 آمپر وصل می کنید و از خروجی فیوز 25 آمپری یک انشعاب به هر یک از فیوزها می گیرید تا تکمیل شود. منبع تغذیه سپس سیم های انتخاب شده برای فاز را به خروجی هر یک از فیوزها وصل کنید. توجه داشته باشید که صحافی ها را محکم و تمیز انجام دهید تا مشکل فنی پیش نیاید.

چگونه یک ساختمان را بدون سیم برقی کنیم؟

شاید بعد از شنیدن این جمله و مطالعه این مقاله جامع ساختمان برای آموزش برق به زبان ساده، انجام برق ساختمان بدون سیم برایتان کمی عجیب به نظر برسد.

اما تعجب کنید، با پیشرفت علم و فناوری، حتی سیم کشی بی سیم نیز امکان پذیر است. تعریف دقیق این روش در سیستم خانه هوشمند خلاصه شده است. در این ماژول های هوشمند در قسمت هایی مانند نصب پریز یا جعبه توزیع ساختمان نصب می شوند تا نیازی به نصب کلید، پریز و باکس توزیع نباشد.

ماژول های خانه هوشمند با کمک سنسورها اطلاعات را جمع آوری کرده و به سیستم مرکزی خانه منتقل می کنند تا دستورات لازم از مرکز به اپراتورهای خانه هوشمند ارسال شود.

اگر می خواهید از روش جدید سیم کشی ساختمان یعنی سیستم خانه هوشمند استفاده کنید، سه روش پیش روی شماست:

1.سیستم سیم کشی یا اتوبوس جداگانه

در این روش اطلاعات جمع آوری شده به کمک 2، 1 و 4 جفت سیم به مرکز کنترل منتقل می شود تا پس از تجزیه و تحلیل و بررسی پیام قطع یا وصل جریان برق صادر شود. توجه داشته باشید که در سیستم سیم کشی مجزا، سیم ها کاملا از سیستم برق ساختمان جدا هستند.

2.سیستم سیم کشی یا PLC

اگر از این سیستم در سیم کشی خانه هوشمند خود استفاده کنید، بدون نیاز به سیم کشی مجزا و با کمک سیم های برق موجود در ساختمان منتقل می شوند. در این روش ماژول هایی برای دریافت اطلاعات از مرکز کنترل و انتقال آن به اپراتورها نصب می شود.

3.سیستم بی سیم

روش بی سیم توجه عموم را به خود جلب کرده است، زیرا سرعت انتقال اطلاعات بسیار بالاست و نیازی به تغییر سیم کشی ساختمان نیست و از طرفی اجرای این روش آسان است.

توجه داشته باشید که اجرای سیم کشی بی سیم یا خانه هوشمند مانند سیم کشی ساده ساختمان نیازمند چندین مرحله از جمله نقشه کشی، تسطیح، شیاربندی، لوله کشی، سیم کشی و سیم کشی تا آخرین مرحله سیستم برق هوشمند توسط تکنسین خبره است. . ساخته و تست شده است.

نکات مهم در سیم کشی ساختمان

به‌عنوان خلاصه و پایان صحبت‌هایمان، لازم دانستیم توصیه‌های مهمی در مورد چگونگی کشش ساختمان مسکونی برای صرفه‌جویی در مصرف برق ارائه کنیم:

تا حد امکان از مشغله کاری روی دیوارها و قوطی ها خودداری کنید.

در حین لوله کشی از لوله های شکسته استفاده نکنید.

اگر مسیر لوله کشی از بوش برای اتصال لوله ها طولانی است از آنها استفاده کنید و لوله ها را با لنت وصل کنید.

تعداد نورهای داخل ساختمان را با دقت انتخاب کنید، مثلا یک نور برای اتاق سیم کشی اتاق خواب و یک شب برای خواب کافی است.

سعی کنید لامپ ها را در مرکز اتاق ها قرار دهید و پذیرایی لامپ ها در امتداد ترکیب قرار گیرند.

اندازه گیری ها را در هر مورد حتما رعایت کنید تا به سیم کشی آسیبی وارد نشود و ظاهر آن نامناسب باشد.

توجه داشته باشید که رنگ پیچ کلیدها هرگز اشتباه نیست.

در حمام از کلید و پریز ضد آب استفاده کنید و چراغ حمام را داخل حباب شیشه ای قرار دهید.

هنگام نصب کلیدها و پریزها در داخل جعبه فیوز حتما از تراز کننده برای تراز کردن آنها استفاده کنید.

هرگز سیم های تلفن و برق را با هم از داخل یک لوله عبور ندهید.

سیم های جامپر را داخل ترمینال قرار دهید، حتی اگر فقط یک رشته سیم داخل ترمینال پرش نشده باشد، می تواند اتصال برقرار کند.

مهمترین چیز این است که در هنگام نصب مراقب باشید تا خدای ناکرده آسیب نبینید.

نتیجه

در این مطلب با آموزش سیم کشی ساختمان به زبان ساده همراه شما بودیم و سیم کشی ساختمان را از صفر تا صد با هم مرور کردیم. روش هایی که از آموزش های داده شده می توان برداشت کرد، هر یک از مراحل اجرای سیم کشی برق، از آماده سازی نقشه تا سیم کشی سیم ها، بسیار تخصصی است و نیاز به مهارت و دانش کافی دارد.

 

بنابراین با مهربانی می خواهند که اگر در زمینه برق فقط کافی هستند، هرگز خودتان را استخدام نکنید و فقط از یک برقکار استفاده کنید.

خلاصه ای از آنچه در این مقاله گفتیم

تهیه نقشه سیم کشی، نصب باکس های برق، شیاربندی، لوله کشی، سیم کشی و نصب تجهیزات روشنایی از مهمترین مراحل برق رسانی ساختمان می باشد.

سیم کشی برق را می توان به یکی از دو روش انجام داد: سیم کشی در معرض و سیم کشی توکار در ساختمان.

در زمان تهیه نقشه برق ساختمان، محل لوله کشی و نصب کلید، پریز و روشنایی باید در پلان های مختلف ساختمان های خاص باشد.

قبل از اینکه جعبه کلید و پریز را روی دیوار نصب کنیم باید محل نصب آن روی دیوار مشخص شود و سپس شیارها و کنده کاری های لازم انجام شود.

سیم کشی خود ساختمان به بخش های خاصی مانند سیم کشی روشنایی، سیم کشی تلفن و سیم کشی جعبه فیوز تقسیم می شود.

در حین کار برق خانه نباید از سیم های شکسته استفاده کرد و لوله های برق سالم و محکم باشند.

سیم های درجه 1/5 برای سیستم روشنایی و 2/5 سیم سایت برای خروجی استفاده می شود.

اگر می‌خواهیم بدون استفاده از سیم به برق‌رسانی ساختمان کمک کنیم، باید از سیستم خانه هوشمند استفاده کنیم.

کارهای برقی ساختمان فقط باید توسط افرادی انجام شود که دوره های آموزشی سیم کشی ساختمان را گذرانده اند.

پرسش و پاسخ متداول در ساخت و ساز برق

 

آیا می توان سیم برق را از کلید به پریز وصل کرد؟

نه این کار مجاز نیست. زیرا سوکت ها برای هر خط روشنایی باید جدا باشند و سطح مقطع آنها یکسان نباشد.

فاصله تجهیزات نوری از سقف تا لوستر چقدر باید باشد؟

حدود 30 تا 50 سانتی متر فاصله کافی است.

برای روشنایی ساختمان از چه سیمی باید استفاده کرد؟

سیم رعد و برق با مقطع 1.5

برای پریزهای آشپزخانه از چه سیمی باید استفاده کرد؟

سیم رعد و برق با مقطع 2.5

یکی از مهمترین عملیات در ساخت و ساز برقی شدن آن است. این کار باید به گونه ای اجرا شود که برای ساختمان لازم است.

اگر به هر دلیلی کوچکترین اشتباهی در سیم کشی برق ساختمان رخ دهد، ساکنان تا زمانی که در آن مکان زندگی می کنند برای استفاده از برق دچار مشکل می شوند.

قرار دادن کلید و پریز در محل نامناسب باعث نارضایتی ساکنین می شود. زیرا به راحتی نمی توان به آن دسترسی پیدا کرد.

سیم کشی ساختمان را باید به کارشناس این حرفه سپرد تا با تجربه و مهارت خود مکانی امن برای زندگی ساکنین بیابد. برق کاران حرفه ای قوانین و استانداردهای لازم را رعایت کرده و آسایش و راحتی را با بهترین کیفیت و قیمت مناسب برای ساختمان به ارمغان می آورند.

قوانین مهم در سیم کشی برق ساختمان

از جمله مقررات قوانینی که در برق ساختمان مورد توجه قرار می گیرد به شرح زیر است:

فیوزهای استاندارد استاندارد

فیوزها در قسمت های مختلف ساختمان برای مصارف مختلف نصب می شوند. در سیم کشی باید توجه داشت که فیوزها با دستگاه الکتریکی انتخاب می شوند.

برای مثال فیزیکی، فیوز روشنایی 10 آمپر، فیوز سوکت 16 آمپر، فیوز کنتور 25 آمپر و فیوز اصلی ساختمان 20 آمپر است.

توجه به محل قرارگیری وسایل برقی

یک برقکار حرفه ای می داند که وسایل برقی در کجای ساختمان قرار دارند، بنابراین طبق ذهن خود سیم کشی را انجام می دهند.

مکان هایی که لباس ها، اجاق ها، بسته ها، هود، یخچال و سایر اقلام در آن قرار می گیرند باید به پریز دسترسی داشته باشند.

صاحبان خانه باید بتوانند بدون زحمت از وسایل برقی خود استفاده کنند، بنابراین توجه به محل قرار دادن این وسایل بسیار مهم است. تعداد سوکت ها باید به اندازه ای باشد که نیازی به سیم های ارتباطی نباشد.

فاصله در سیم کشی

در حین کار برق باید فاصله مشخصی بین سیم ها رعایت شود. مثلاً فاصله پریزها از کف باید 30-40 متر و فاصله کلیدها از کف 110-120 سانتی متر باشد.

آویزهای لامپ باید حدود 30 تا 50 سانتی متر از سقف فاصله داشته باشند. یک برقکار با این فاصله آشناست و در حین کار آن را رعایت می کند.

سطح مقطع استاندارد سیم ها

سطح مقطع سیم های مورد استفاده برای روشنایی 1.5 میلی متر، سیم دوشاخه 2.5 میلی متر، سیم برق اصلی 4 میلی متر، سیم کولر آبی 2.5 میلی متر و سیم کولر آبی 4 میلی متر است.

شاخه های مناسب را انتخاب کنید

در سیم کشی برق ساختمان، انشعاب کنتور باید دارای ظرفیت کافی باشد تا در صورت افزایش انرژی بار الکتریکی در خانه، ولتاژ افت نکند و یا وسایل حفاظتی قطع نشود.

تعداد انشعابات داخلی نیز باید به گونه ای انتخاب شود که در صورت سوختن فیوز، کل ساختمان دچار خاموشی نشود. اگر تعداد انشعابات بیشتر باشد، ضریب پایایی بیشتر خواهد بود.

نکات مهم در ترسیم کلید و پریز

نقشه کشی برق ساختمان به معنای ترسیم محل لامپ ها، کلیدها و پریزها و بارهایی است که دارای اسناد روی نقشه هستند.

در این نقشه محل وسایل برقی مشخص شده و با توجه به آنها برق کاری انجام می شود.

در ترسیم نقشه این اثر باید به نکات زیر توجه کرد:

تقسیم بندی جعبه در ساختمان زیبایی درونی آن را از بین می برد. بنابراین تا حد امکان از قرار دادن آن در ساختمان خودداری کنید.

سوئیچ ها در جایی نصب می شوند که می توان به راحتی به آنها دسترسی داشت. محل قرارگیری کلیدها نباید باعث سردرگمی افراد شود.

سیم های سوکت تلفن باید در لوله های جداگانه گیرنده باشد.

مکان هایی که برای عبور لوله های برق در ساختمان مشخص می شود نباید به مقاومت ساختمان آسیب برساند.

سیم های مورد استفاده برای تلویزیون و آنتن را می توان در لوله های گیرنده جداگانه و مستقیم قرار داد.

تاسیسات برقی باید در یک خط در نقشه ساختمان ترسیم شوند. در صورت امکان پذیرفته می شود قبل از ترسیم نقشه از قسمت های مختلف ساختمان بازدید کرده و بهترین مکان را برای استقرار آن در نظر بگیرید.

کابل ها و لوله ها آنها را از زیر گچ کاری عبور می دهند، بنابراین باید یک تکه باشند.

اگر قرار است سیم ها از کف ساختمان عبور کنند باید از لوله های پلاستیکی یا فولادی استفاده کرد.

فیوزهای مینیاتوری نباید برای بیش از 10 فیوز استفاده شود.

در مکان های الکتریکی مانند حمام، کابل ها هرگز نباید روی زمین قرار گیرند.

خروجی های حمام باید سرپوشیده و دور از آب باشد.

برای تغذیه هود در طراحی آشپزخانه و قرار دادن آن درست بالای اجاق گاز، می توانید یک سیم خنثی و یک سیم فاز را از خروجی اجاق گاز بردارید.

علاوه بر نصب پریز برای وسایل برقی، بهتر است برای سایر وسایل ضروری نیز پریز در نظر بگیرید.

برای تراشیدن محل کلیدها و پریزها ابتدا باید محل آنها را با خط تراز بر اساس استانداردهای لازم و فاصله مناسب از کف مشخص کنید سپس اقدام به تراش دهید.

مراحل برق رسانی ساختمان

به طور کلی، ساخت سیم کشی برق را می توان به شرح زیر طبقه بندی کرد:

مرحله اول

نقشه کشی کلیه سیستم های روشنایی، صوتی، تلفنی و …

تراز کردن جعبه کلید و تعیین خط تراز

تعیین مسیر لوله ها و ایجاد شیار با استفاده از دستگاه شیار

حذف محل قوطی ها

سوراخ کردن محل روشنایی در سقفنصب جعبه کلید روی دیوار

تعمیر لوله پلاستیکی ورودی و خروجی لوله ها در داخل جعبه فیوز

پوشش کامل روی لوله لایه کف ساختمان

نصب جعبه فیوز بر اساس مکان مشخص شده روی نقشه

مرحله دوم

اجرای ساختمان در مرحله دوم پس از کف سازی و سفید کاری دیوارها انجام می شود و شامل موارد زیر می باشد:

لوله های اضافی را برش دهید

سیم کشی داخل لوله پلیکا (این کار بر اساس رنگ، قطر و نوع سیم ها و بر اساس استاندارد انجام می شود.)

سیم کشی برق از داخل جعبه فیوز و عبور آن از سینی برق

اتصالات داخل جعبه کلید، جعبه فیوز، جعبه آنتن، تلفن

قلع کاری کلیه اتصالات و انتهای سیمها

عایق ارتباطی

اجرای روشنایی و کابل کشی برق بیرون ساختمان

مرحله سوم

مرحله سوم اجرای برق کاری ساختمان پس از اتمام نازک کاری و شامل مراحل زیر می باشد.

نصب کلید و پریز و تراز کردن آنها

نصب ترمینال روی سر سیم ها

نصب آشکارساز در مکان های تعیین شده

بستن فیوزهای داخل جعبه فیوز

آیفون را نصب کنید

نصب آنتن مرکزی

نصب سیستم های روشنایی در قسمت های مختلف

نصب پایه سینی برق روی دیوار

نصب لوله زیر سینی برقی

کابل کشی از تابلو برق روی سینی برق و داخل لوله ها به الکتروموتورها و مصرف کننده ها

شماره گذاری انتهای سیم ها و اتصال آنها به الکتروموتورها و مصرف کننده ها و ترمینال نصب شده در زیر تابلو برق.

هزینه برق رسانی ساختمان

با توجه به متراژ ساختمان برق، تعداد کلید و پریزها و عواملی از این دست، افرادی که می توانند با متخصصان این حرفه چک کنند، یک تقریب را انجام می دهند و سپس یک برقکار حرفه ای را برای این کار انتخاب می کنند.

حرف پایانی

توصیه اطلاعات ارائه شده در این مقاله اطلاعات مفید و ارزشمندی را به خصوص در سیم کشی برق ساختمان در اختیار شما عزیزان قرار داده است. نظرات، انتقادات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.

سوالات متداول

چرا باید از افراد متخصص در برق رسانی ساختمان استفاده شود؟

سیم کشی یا برق کشی ساختمان یک کار کامل است و مردم عادی نمی توانند آن را انجام دهند، چرا برق کاران حرفه ای قوانین و استانداردهای لازم را رعایت می کنند و آسایش و راحتی را برای زندگی در ساختمان با بهترین کیفیت و قیمت مناسب به ا